Refinansiering av lån med sikkerhet

Et lån med sikkerhet er et lån med pant i en eiendel. Det kan dreie seg om bolig, bil, båt eller motorsykkel. Når banken låner ut penger er de opptatte av at låntakere skal kunne betale det lånte beløpet tilbake pluss renter. Er du som låntaker svært betalingsdyktig, kan banken regne med at du kan betjene lånet uten problem. Du kan derfor forvente lavere renter enn du ville ha fått dersom du utgjorde en større risiko for banken.

Din kredittscore

For å avgjøre din grad av betalingsdyktighet utarbeider bankene en kredittscore. En høy kredittscore tilegnes låntakere som kan lett betjene sine lån. Betalingsanmerkninger, høy gjeld og lave inntekter gir deg en lavere kredittscore, og bankene krever større renter fra låntakere med lave score.

Sjekk gjelden din

Før du kan ta opp et nytt lån må du sørge for at din kredittscore er høy nok. Sjekk hvor mye gjeld du faktisk har ved å gå på Gjeldsregisteret. Hvis du har mye gjeld utbredt i ulike lån hos ulike banker, kan du alltid samle all gjeld i en samlelån når du refinansierer.

Refinansiering

Når du har gjeld kan du alltid sjekke om det er en mulighet for å forbedre vilkårene på dine lån. Dersom økonomien din har forbedret seg siden du tok opp lån, kan du reforhandle rentene du betaler. Å refinansiere betyr med andre ord at du tar opp et nytt lån, tilsværende mengden penger du har i gjeld, og bruker det for å betale ned all gjelden. Det nye lånet skal ha bedre vilkår enn dine nåværende, enten ved å ha lavere effektive renter eller lengre nedbetalingstid.

Minstekrav til låneopptak

I Norge er lavalderen for å ta opp lån 18 år, men enkelte finansielle institusjoner har noe høyere minstealder. Det også stilles krav til din inntekt, og som regel er minstebeløpet mellom 250,000 og 300,000 kroner per år. I tillegg må du enten være norsk statsborger eller ha bodd og betalt skatter til Norge de siste tre årene før du kan ta opp et lån hos en norsk bank.

Ta opp et nytt lån med sikkerhet

Skal du refinansiere lån med sikkerhet, vil det beste være å ta opp et nytt lån med sikkerhet. Fordelene med å ta opp et lån med sikkerhet er et rentene er lavere enn ved andre type lån. Dette er fordi ettersom eiendeler stilles som pant tar banken en mindre risiko ved å låne deg pengene, enn dersom du tar opp et lån uten sikkerhet. Du kan da forvente å betale mindre renter i gjengjeld.

Sammenligningstjenester

Start ved å bruke en sammenligningstjeneste til å få oversikt over de ulike tilbudene som finnes. Sammenligningstjenester tillater deg å se ulike tilbud fra ulike banker, og er en god startpunkt. Se etter hvilke banker har den laveste effektive renten, ettersom den gir deg et realistisk bilde av de totale kostnadene, inkludert avgifter. Sjekk også nedbetalingstider, noen banker har lengre nedbetalingstider enn andre.

Søknadsprosessen

Når du har funnet et tilbud som passer dine behov, kan du ta kontakt med banken. Skal du gå opp i lån i den nærmeste fremtid, er det lurt å avtale et møte med en rådgiver i banken. Dette gir deg muligheten for å dokumentere at inntekten din skal gå opp og kan hjelpe deg i å få enda bedre vilkår.

Søke på nett

Hvis du har tenkt å søke på nett kan du bare sende en elektronisk søknad. Du vil bli bedt om å oppgi informasjon om ønsket lånebeløp, din inntekt, gjeldsnivået ditt, samt annet personalia slik som telefonnummer, e-post adresse og personnummer. Behandlingstid etter at du har sendt inn søknaden varierer fra bank til bank, men det tar cirka to uker og pengene kommer rett inn på kontoen din.