Sammenlign lånetilbud for refinansiering

Når du skal søke om refinansiering er det anbefalt å søke hos flere ulike banker og tilbydere. Dette øker sjansene dine for å få innvilget refinansieringen, og gir deg en mulighet til å sammenligne ulike lånetilbud.

Hva er refinansiering?

Å refinansiere betyr å ta opp et nytt lån for å nedbetale et annet. Dette kan for eksempel være å flytte boliglånet eller søke om refinansieringslån uten sikkerhet. Målet med refinansiering er å få bedre lånevilkår. Har du flere lån og kreditter kan du refinansiere lånene ved å samle de i ett større lån, noe som gir deg bedre oversikt.

Gode grunner til å refinansiere

Det er flere grunner til hvorfor det kan være lønnsomt å refinansiere ulike lån og kreditter.

  1. Bedre vilkår i form av renter og gebyrer
  2. Kortere nedbetalingstid
  3. Lavere månedlige kostnader
  4. Bedre oversikt over økonomien
  5. Med et lån har du kun en faktura å forholde deg til
  6. Muligheten for en ny økonomisk start

Hvordan søke refinansiering?

Du kan søke om refinansiering på flere ulike måter, avhengig av om du søker med eller uten sikkerhet.

Nettbanken

Du kan søke om både refinansiering med boliglån og refinansieringslån hos din daglige bank. Du kan søke om å refinansiere ved å øke boliglånet, eller søke om å flytte lånet til en annen bank. Søknad om refinansieringslån finner du i kategorien usikre lån. Husk å krysse av for at lånet skal brukes til refinansiering, slik at lånesøknaden vurderes etter andre kriterier.

Låneportal

Hos en låneportal får du oversikt over alle lånetilbudene som passer dine kriterier knyttet til lånebeløp, alder og nedbetalingstid. Her finner du informasjon om lånetilbudene, bankens kriterier og en estimert kostnad for lånet. Du kan sortere etter rimeligste og mest populære lån, og sammenligne bankene før du søker om lån. Finner du et eller flere lånetilbud som passer ditt behov kan du enkelt klikke deg videre til lånesøknaden. Du finner oversikt over både boliglån og refinansieringslån hos låneportaler.

Lånemegler

Hos en lånemegler kan du sende inn en lånesøknad som igjen behandles av flere ulike banker. Hvor mange banker som behandler søknaden vil variere fra megler til megler. Noen meglere samarbeider med kun fem banker, andre med over tyve. Når du søker gjennom en lånemegler blir alle lånetilbudene samlet her. Dette gjør det enklere å vurdere og sammenligne de ulike tilbudene.

Hvordan sammenligne lånetilbud?

Å sammenligne lånetilbud er relativt enkelt. Undersøk vilkår knyttet til renter og gebyrer på hvert lån. Og sammenlign de ulike satsene for å finne det lånet som passer ditt behov.

Renter

Når du skal sammenligne renten på ulike tilbud om refinansiering må du se på både den nominelle og effektive renten. Den nominelle renten viser hva du betaler i renter til banken, mens den effektive renten viser de faktiske kostnadene. Mange henger seg opp i den effektive renten, siden den viser de faktiske kostnadene inkludert renter og gebyrer. Men det er verdt å merke seg den nominelle renten også, siden dette er hva bankene tar betalt.

Gebyrer

De to gebyrene som er av interesse når du skal sammenligne er etableringsgebyr og termingebyr. Et etableringsgebyr må alle låntakere betale når de inngår en låneavtale. Hvor mye du må betale vil variere fra bank til bank og hvor mye du søker om. Satsen på dette gebyret ligger derimot i gjennomsnitt mellom 500 og 1 000 kroner. I tillegg til etableringsgebyr må du i de fleste tilfeller også betale et termingebyr mellom 29 og 59 kroner i måneden.

Totale kostnader og nedbetalingstid

For å finne det beste lånetilbudet om refinansiering må du også se på totale kostnader og nedbetalingstid. Velg det lånet som har den korteste nedbetalingstiden og de laveste totale kostnadene som også passer med din økonomiske situasjon.